Chitaristi celebri
Am postat aceste videoclipuri pentru cei care cred ca stiu ceva chitara...; totusi, nu pentru descurajare, ci pentru incurajarea pasionatilor, pentru ai determina sa viseze la performante cu mult mai bune. Daca oamenii din lume pot munci atat de mult pentru un succes efemer si pentru bani, Domnul nostru Cel Vesnic nu merita oare ceva mai bun din partea copiilor Sai?
Tommy Emmanuel - "Since We Met". Tommy Emmanuel este cotat intre primii 5 chitaristi ai lumii. Perfect adevarat. Daca veti urmari interviurile cu Tommy, veti constata cat de mult poate sa munceasca omul acesta si cat de "aspru" a fost cu el insusi de fiecare data cand a fost vorba de rezultatele obtinute. El a spus ca "pacatul" multor muzicieni este ca nu mai muncesc dupa ce au obtinut un mic succes, plafonandu-si singur performantele. Va suna cunoscut? Aceasta se intampla foarte des si in biserica, pentru ca multi crestini nu se concentreaza asupra "Adevaratei Tinte" ci, buimaciti de un succes trecator, de cateva aplauze ieftine ale lumii, uita repede pentru Cine au inceput sa cante initial si de ce. Pacatul auto-multumirii de sine si narcisismul ne pandeste pe toti in fiecare moment al existentei noastre.
Tommy Emmanuel - Angelina. Observatii: spre deosebire de altii, precum Andy McKee - axat mai mult pe partea de efecte sonore (flajeolete, efecte acustice speciale, speculatii armonice) si mai putin pe o viziune melodica concisa, Tommy pune mai bine in evidenta melodia urmata indeaproape de un fir armonic suficient de "inradacinat" in aceasta.
Tommy Emanuel- Amazing Grace: Lasand la o parte expresivitatea "iesita din... comun" specifica artistului "foarte nelinistit" numit Tommy, evolutia lui in interpretarea celebrului imn - prin trecerea brusca, dar... continua, de la un stil muzical la altul, de la un abordare ritmica la alta, de la acord minunat la altul si mai minunat...- este de-a dreptul uimitoare, si i-a asigurat cu siguranta intrarea in topul celor mai bune performante din lume pe acest instrument.
"Somewhere, Over The Rainbow" sau cand o chitara poate deveni si pian de concert, orchestra de coarde pizzicatto si mai ales... harpa...:
http://www.youtube.com/watch?v=Wo8U20LicdU&feature=player_embedded#!
O mare parte din pasionatii instrumentului cu 6 corzi, il considera pe chitaristul spaniol Paco de Lucia drept cel mai mare interpret din toate timpurile la acest capitol. Pe drept cuvant, pentru ca Paco de Lucia, asemenea lui Tommy Emanuel, socheaza prin virtuozitate si spontaneitate, doar ca de Lucia este putenic legat de genul flamenco-ului spaniol.
Paco de Lucia - Concion d'amour - caracterizat de dramatismul spaniol specific, prezentat aici intr-o forma subtila dar sofisticata, impreuna cu echipa care-l completeaza de obicei pe Paco in toate concertele sale.
Paco de Lucia este binecunoscut ca solistul ce poate da adevarata culoare celebrului Adagio a lui Joaquín Rodrigo, o capodopera incontestabila a muzicii culte spaniole!
Andy McKee uimeste aratandu-ne cat de mult poate trece un om ca si noi de acele "frane" numite idei preconcepute si auto-limitari. Adevarata pasiune nu poate fi oprita din zbor niciodata. Aici este vorba doar de pasiunea pentru un instrument. Cum ar putea "arata" atunci "pasiunea pentru Cristos"?...
urmeaza linia stilistica a lui Andy Mc Kee, dar cu unele abordari noi si acustica desavarsita.
Calum este foarte "grijuliu" cu rezonanta fiecarei corzi in parte, obtinand sonoritati "sculptate" efectiv intr-un spatiu acustic cristalin si tridimensional. Accentele ritmice sunt uneori extrem de discrete, dar niciodata neconturate, construind cu delicatete acorduri bazate pe terta in bas care gliseaza armonios si in paralel cu liniile melodice variate nu numai prin inaltimi, dar si intensitati diferite.
Chitaristul brazilian Yamandu Costa face parte din talentele incredibile care se fac remarcate la inceput de secol XXI. Yamandu nu arata ce stie, ci stie ce sa arate publicului.
Victor Wooten - Bass drifting on Amazing grace . Ca si Tommy Emmanuel, Victor reuseste o performanta iesita din comun in interpretare imnului "Maretul Har", dar de data aceasta, pe o chitara bas... Incredibil cum a reusit Wooten sa obtina un intreg aranjament numai pe cele 4 corzi ale basului folosind tehnica flageoletelor intr-un mod atat de original!
Phil Keaggy este un fenomen al naturii in materie de chitara, un interpret care foloseste cu mare dexteritate si efectele electronice (mai ales cel de looping), facand din prestatia lui o atractie imposibil de refuzat...
Ceea ce are Phil Keagy in plus fata de ceilalti este vocea uimitor de cristalina, dar mai ales... marturia lui despre Isus, Mantuitorul sau.
Bineinteles ca arta interpretarii incepe din frageda copilarie/tinerete.
David Russell se remarca prin acuratetea si expresivitatea interpretarii.
Julian Bream este unul din cele mai mari nume in lumea genului chitarei clasice care merita prezentat cu prisosinta aici.
Dar primul om care pare sa fi inventat... "chitara-clasico-mania" (prin anii '60-'70) pare sa fi fost maestrul si magicianul chitarii, omul numit Andres Segovia. Muzica lui era inregistrata pe Km de benzi de magnetofon in acele vremuri de cei haraziti sa acceada la sunetele intrumentului sau fermecat.
Tot din generatia lui Segovia, dar in cu totul alt stil, s-a remarcat un alt mare chitarist al secoului XX: englezul John Mclaughlin.
John a reusit sa "lege" sunetul chitarii clasice de stilul jazz intr-un mod care a ramas ferm consemnat in istoria muzicii.